Rumba Cubana

Μαθήματα Χορού Rumba στη Θεσσαλονίκη

Rumba Cubana

 

Πρόγραμμα:

Δευτέρα & Τετάρτη 21.30

(Αυτό το είδος χορού διδάσκεται στα πλαίσια του τμήματος Rumba & Afrocuban Technique)

Κάντε κράτηση θέσης για ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα.

Διδάσκονται:

✓ Yambu
✓ Guaguanco
✓ Columbia

Η μουσική και ο χορός Rumba αποτελούν μια μίξη ετερόκλητων αφρικάνικων επιρροών που «αποκρυσταλλώθηκαν» ως ένα αφρό-κουβανικό είδος, το οποίο έγινε γνωστό σε διεθνές επίπεδο από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Αρχικά η λέξη Rumba αποτελούσε συνώνυμο της γιορτής (ή του πάρτι) με μουσική και χορό όμως με την πάροδο του χρόνου, πήρε τη μορφή ενός αμιγώς κουβανέζικου μουσικού είδους και του αντίστοιχου χορού του. Η Rumba αποτελεί έναν δημοφιλή χορό με κύριο χαρακτηριστικό του τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας παιχνιδιού, ανταγωνισμού και διαρκούς κινητικής ομορφιάς.

Αποτελείται από τρεις μορφές: το Guaguancó (με πρωταγωνιστές έναν άνδρα και μία γυναίκα, ένας ιδιαίτερα εκφραστικός χορός με ερωτικό περιεχόμενο) το Yambú (χορός ζευγαριού με παλιά χροιά και «χαριτωμένη» σοβαρότητα) και τη Columbia (που περιλαμβάνει τη χορευτική «μονομαχία» μεταξύ ανδρών).

Rumba Yambú

Στη Rumba Yambú το ζευγάρι χορεύει με αργό ρυθμό μέσα σε έναν κύκλο που έχει δημιουργηθεί από τους μουσικούς, τους τραγουδιστές, τους χορευτές που περιμένουν τη σειρά τους για να «ξεδιπλώσουν» τις χορευτικές τους ικανότητες και τους θεατές.

Οι δύο παρτενέρ αγγίζουν ο ένας τον άλλον σπάνια, ουσιαστικά μόνο όταν ο άνδρας κινείται στο πλάι της γυναίκας και τοποθετεί το χέρι του στον ώμο της. Ακολούθως χαμηλώνουν τα σώματά τους χαριτωμένα, σχεδόν ως πάτωμα και στη συνέχεια επιστρέφουν στην αρχική τους θέση. Συνήθως αυτό το είδος χορού απευθύνεται σε μεγαλύτερους ηλικιακά χορευτές.

Rumba Guaguanco

Η Rumba Guaguanco είναι ένας φολκλόρ Afrocuban χορός, που συνδυάζει τους περίπλοκους ρυθμούς, τα κρουστά, τις φωνές και το χορό έχοντας εμφανώς επηρεάσει από το παρελθόν, τόσο τη μουσική όσο και το χορό Salsa της Κούβας.

Συνήθως περιλαμβάνει τη συμμετοχή της clave (τα δύο ξυλάκια που εμπνέουν και δίνουν τον ρυθμό), του Kata (ένα μεγάλο κομμάτι από μπαμπού), του Shekere ( συνήθως κολοκύθα με ένα πλεκτό από χάντρες ή κουκούσια) και των τριών τυμπάνων: το tumbadora, το tres golpes και το quinto ενώ τα δύο βασικά στυλ που πρεσβεύουν το συγκεκριμένο είδος χορού, είναι το στυλ Αβάνας και το στυλ του Ματάνσας.

Ο χορός Rumba Guaguanco, απεικονίζει το «τελετουργικό» του ζευγαρώματος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, κατά το οποίο αυτός προσπαθεί να την εντυπωσιάσει και αυτή να τον αποφύγει, φλερτάροντάς παράλληλα μαζί του. Είναι ένα παιχνίδι μεταξύ των χορευτών με έντονη επικοινωνία. Οι γυναίκες συνήθως κρατούν ένα μεγάλο μαντήλι ή όπου μιμείται την κίνηση της φούστας και οι άντρες ένα μικρό, όπου με κόλπα αποσπούν την προσοχή της γυναίκας με σκοπό την ‘ξεγελάσουν’.

Αυτό το είδος χορού, ενσωματώνει τα βήματα, με την έντονη κίνηση του σώματος, προσδίδοντας μια θεατρική προσέγγιση σε αυτόν. Χορεύοντας κάποιος το συγκεκριμένο στυλ εμπλουτίζει τις χορευτικές του ικανότητες, όντας ταυτόχρονα «αποδέκτης» των πολιτισμικών στοιχείων της Κούβας!

Rumba Columbia

Η Columbia αποτελεί την φόρμα της Rumba, που περιλαμβάνει το χορό ανδρών που μπαίνουν ένας-ένας ξεχωριστά στον κύκλο υιοθετώντας ένα αυτοσχεδιασμό. Αρχικά χορεύονταν μόνο από άντρες, όμως τα τελευταία χρόνια υιοθετείται από όλο και περισσότερες γυναίκες.

Αποτελεί μια μορφή εύκολου ή μέτριου «breakdance» κατά το οποίο οι νεαροί χορευτές επιδεικνύουν τη σωματική τους δύναμη και τις δεξιότητές τους, εκτελώντας περίπλοκα άλματα. Οι άντρες-χορευτές ανταγωνίζονται μεταξύ τους και μερικές φορές περηφανεύονται στους υπόλοιπους συμμετέχοντες μέσω των κινήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια του χορού. μπορεί να χρησιμοποιούν και διάφορα αντικείμενα εντυπωσιάζοντας το κοινό με τις ακροβατικές τους ικανότητες, όπως για παράδειγμα τοποθετούν κεριά πάνω στο κεφάλι τους τα οποία προσπαθούν να ισορροπήσουν χωρίς να πέσουν, κρατάνε μαχαίρια με χορευτικές κινήσεις πάνω ή γύρω από το σώμα τους, ή ακόμη μπορεί να τοποθετούν στο πάτωμα μπουκάλια, καπέλα κλπ και να χορεύουν γύρω από αυτά με δεμένα τα μάτια.

Επιπλέον, τόσο η Columbia όσο και το Yambú επιτρέπουν τις μιμητικές κινήσεις των χορευτών, όπως για παράδειγμα, το πέταγμα του χαρταετού, κινήσεις που ομοιάζουν με αυτές των αθλητών μπέιζμπολ κ.α.

Η χοροδιδάσκαλος του Art e Danza_Cuban Project,  Μάρθα Θεραπίδου, αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη από το παγκόσμιο συμβούλιο χορού, εξειδικεύεται στη διδασκαλία χορού Rumba στη Θεσσαλονίκη, έχοντας εντρυφήσει στο κορυφαίο είδος latin χορού στην Κούβα.

Μάθημα χορού Rumba

  • Με ή χωρίς παρτενέρ.
  • Ενδυμασία: Άνετα ρούχα γυμναστικής που επιτρέπουν ελευθερία στις κινήσεις του σώματος, ένα μαντήλι ή μία φούστα για τις γυναίκες.
  • Ιδανικά παπούτσια για το συγκεκριμένο μάθημα, είναι τα ίσια παπούτσια χορού.

 

ΠΡΟΣΦΟΡA:

Prive Deal: Προπληρώνοντας από 10 ιδιαίτερα μαθήματα και πάνω κατεβάζεις την τιμή -20%.
* Οι συνδρομές δεν παγώνουν, τα μαθήματα  χρειάζεται να ολοκληρωθούν εντός συνδρομών και συγκεκριμένης περιόδου  ειδάλλως χάνονται).
Μάθε περισσότερες πληροφορίες ! Ρωτήστε μας για λεπτομέρειες!