Afrocuban

Μαθήματα Χορού Afrocuban στη Θεσσαλονίκη

AfroCuban Dances

 

Πρόγραμμα:

Δευτέρα & Τετάρτη 21.30

(Αυτό το είδος χορού διδάσκεται στα πλαίσια του τμήματος Rumba & Afrocuban Technique)

Κάντε κράτηση θέσης για ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα.

Διδάσκονται:
➢ Yoruba (Orishas): Elegua,Yemaya, Oya, Chango, Oggun, Ochosi, Ochun, Obatala, Babalu Aye
➢ Ciclo de Congo: Palo, Yuka, Makuta
➢ Arara

O αφρο-κουβανικός χορός αποτελεί μέρος από ένα «συνονθύλευμα» αφρικανικών τάσεων που ξεκίνησαν στην Αφρική αλλά με την πάροδο των αιώνων εξελίχτηκε παίρνοντας μια άλλη μορφή, διότι υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, κατά βάση την Κούβα.

Όλα ξεκίνησαν στην υπό ισπανικό έλεγχο, Κούβα (κατά τον 17ο και 18ο αιώνα), η οποία αποτελούσε τότε την πιο ακμάζουσα και κερδοφόρα περιοχή στον κόσμο, λόγω του εμπορίου της ζάχαρης.

Χιλιάδες Αφρικανοί σκλάβοι μεταφέρθηκαν εκεί για να εργαστούν στις τεράστιες φυτείες ζαχαροκάλαμου, οι οποίοι ελέγχονταν από τους Ισπανούς και παράλληλα είχαν την υποχρέωση να μιλούν ισπανικά και να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.

Οι αφρο-κουβανικές επιρροές από τους Yoruba της Νιγηρίας ήταν αρκετές έτσι ώστε να διατηρήσουν πολλές αφρικανικές θρησκευτικές, τελετουργικές και μουσικές παραδόσεις των Αφρικανών στην Κούβα.

Η συγχώνευση των αφρικανικών και των ισπανικών επιρροών προκάλεσε πολλές νέες μουσικές και χορευτικές μορφές με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορες τάσεις Afro-cuban μουσικής και χορών. Αυτοί, διαχωρίζονται στις έξης κατηγορίες:

 1. Χορός των Orishas. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Orishas αποτελούσαν μορφές με χαρακτηριστικά ανθρώπων, που τους διέκριναν έντονα συναισθήματα (ζήλια, μίσος κ.α.) όπως συνέβαινε με τους Θεούς στην ελληνική μυθολογία. Στη μητρική θρησκεία του λαού Yoruba, τα πνεύματα αυτά αποστέλλονταν για την καθοδήγηση της ανθρωπότητας στην Ayé (Γη). Αν και η έννοια των Orishas είναι παρόμοια με εκείνη των θεοτήτων στις παραδοσιακές θρησκείες του λαού Bini του Edo State στη νότια Νιγηρία. το συγκεκριμένο είδος χορού έχει προέλευση καθαρά από την Κούβα.
 2. Congo Palo ή Palo Monte. Είναι χοροί που έχουν τις ρίζες τους στην κουλτούρα των Bantu από το Κογκό. Η Palo (γνωστή ως Las Reglas de Congo), πρεσβεύει σαν όρος και τη θρησκεία τους που διαμορφώθηκε στην Κούβα από τους σκλαβωμένους λαούς της Κεντρικής Αφρικής που μεταφέρθηκαν εκεί κατά τον 17ο και στις αρχές του 18ου αιώνα αλλά και των απογόνων τους.Το Palo, σαν είδος μουσικής, βασίζεται στην επικοινωνία με τα προγονικά πνεύματα και τους νεκρούς, (σε αντίθεση με τους Orishas) και κατά τη διάρκεια του χορού χρησιμοποιούνται τα τύμπανα και οι κουδουνίστρες χεριών. Τα τραγούδια αποτελούν συνδυασμό ισπανικών και Bantú λέξεων, ενώ η μουσική αυτής της παράδοσης είχε ισχυρή επιρροή σε δημοφιλείς μουσικές μορφές όπως οι Rumba, Son και Mambo.
 3. Yuka & Makuta. Η Yuka αποτελεί λέξη που προέρχεται από τους Bantu (τους λεγόμενους «paleros») οι οποίο και «εισήγαγαν» μια ποικιλία από ρυθμούς και κρουστά όργανα στην αφρο-κουβανική μουσική, όπως τα τύμπανα Catá, Guagua, Nkonko και Yuka.Το Yuka σαν μουσικό όργανο, είναι σετ από τρία ξύλινα τύμπανα με παχιά, ανθεκτικά δερμάτινα μπαλώματα. Σαν όρος αποτελεί παράλληλα και το είδος μουσικής που περιλαμβάνει ήχο από τα συγκεκριμένα drums και συνοδεύεται από τραγούδι και χορό. Χρονολογικά, προηγείται των άλλων αφρο-κουβανικών ειδών χορευτικής μουσικής επιβιώνοντας μέσω των κοινοτήτων του Κονγκό.Ο χορός Yuka χορεύεται από ζευγάρι που πιάνονται χαλαρά κάνοντας σύντομα βήματα σύμφωνα με το ρυθμό, εναλλάσσοντας δάχτυλο με φτέρνα, με τον άνδρα να ακολουθεί τη γυναίκα η οποία προσπαθεί να τον αποφύγει. Κατά βάση το συγκεκριμένο είδος χορού μιμείται τη γλώσσα του σώματος των κοτόπουλων και των κοκόρων, περιλαμβάνοντας στα κενά και μια πυελική ώθηση που χρησιμοποιείται επίσης στη Rumba Guaguanco.Ο Makuta αποτελεί στυλ χορού που χορεύεται με τη συνοδεία τυμπάνων Makuta που αποτελούν τον «πρόγονο» των ντραμς Conga. Στην Κούβα, χορευόταν σε εορταστικές συγκεντρώσεις και στα δημαρχεία κατά τις θρησκευτικές αργίες.
 4. Χοροί της κουλτούρας της γης του Arara, από την Dahomey της Αφρικής. Το Arará είναι μια ομάδα μειονοτήτων στην Κούβα (κατά βάση στις επαρχίες La Habana και Matanzas) που κατάγονται από τις περιοχές Fon, Ewe, Popo και το Dahomey της Δυτικής Αφρικής οι οποίες έφτασαν στην Κούβα, το 1860 και εργαζόταν ως δούλοι στην παραγωγή ζάχαρης.Το Arará σαν όρος αφορά στο είδος μουσικής, το χορό και στη θρησκεία της συγκεκριμένης μειονότητας. Στο συγκεκριμένο είδος χορού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις των ώμων συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη του σώματος.
 5. Afrohaitian. Ο Afrohaitian αποτελεί είδος χορού βαθιά «ριζωμένο» στη λαϊκή παράδοση της Αϊτής που n κίνηση γίνεται με βάση τη συνοδεία τύμπανου. Το συγκεκριμένο στυλ περιλαμβάνει κινήσεις οι οποίες προάγουν τον έλεγχο του σώματος και την ανθρώπινη σύνδεση, μέσω των ρυθμών των κρουστών και των παλμών.

Η χοροδιδάσκαλος του Art e Danza_Cuban Project, Μάρθα Θεραπίδου, αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη από το παγκόσμιο συμβούλιο χορού, εξειδικεύεται στη διδασκαλία χορού Afrocuban στη Θεσσαλονίκη, έχοντας εντρυφήσει στο κορυφαίο είδος χορού στην Κούβα.

Μάθημα χορού AfroCuban

   • Με ή χωρίς παρτενέρ.
   • Ενδυμασία: : Άνετα ρούχα γυμναστικής που επιτρέπουν την ελευθερία των κινήσεων του σώματος. Χωρίς παπούτσια, ξυπόλητοι ή με κάλτσες.

 

ΠΡΟΣΦΟΡA:

Prive Deal: Προπληρώνοντας από 10 ιδιαίτερα μαθήματα και πάνω κατεβάζεις την τιμή -20%.
* Οι συνδρομές δεν παγώνουν, τα μαθήματα  χρειάζεται να ολοκληρωθούν εντός συνδρομών και συγκεκριμένης περιόδου  ειδάλλως χάνονται).
Μάθε περισσότερες πληροφορίες ! Ρωτήστε μας για λεπτομέρειες!