AfroKinesis

Μαθήματα χορού AfroKinesis στη Θεσσαλονίκη

AfroKinesis

 

Πρόγραμμα:

Δευτέρα & Τετάρτη 19.00

 

Κάντε κράτηση θέσης για ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα.

Διδάσκονται:

✓ Κινησιολογία
✓ Στάση σώματος και απομόνωση
✓ Χορός/χορευτικές κινήσεις/χορογραφία
✓ Εισπνοή και εκπνοή

Το AfroKinesis είναι ένα τμήμα χορού που στοχεύει στο Sweat Feel Release σώματος και πνεύματος. Αποτελεί συνδυασμό ρυθμικών και γήινων κινήσεων εμπνευσμένες από τη φύση, τις αγροτικές εργασίες και τις παραδόσεις, από διάφορες περιοχές της Αφρικής.

Είναι ένα θεραπευτικό είδος, ιδιαίτερης έντασης, με σκοπό την εκτόνωση και την εκγύμναση όλου του σώματος βοηθώντας παράλληλα στη δημιουργία καλής φυσικής κατάστασης. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος χορός προάγει την έκφραση, αποτελώντας είδος χοροθεραπείας που βοηθάει στην «απελευθέρωση» του εσωτερικού κόσμου.

Χορεύοντας στο AfroKinesis, το σώμα αλλά και το συναίσθημα «απελευθερώνονται», ενώ η πολυρυθμία σε συνδυασμό με την κίνηση προκαλεί ευεξία και ευφορία «ενώνοντας» έτσι τους χορευτές με την μουσική. Το κομμάτι του σώματος που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι το στέρνο που συντελεί στο ξεμπλοκάρισμα των εντάσεων και ακολουθεί η λεκάνη που βοηθάει στην εκτόνωση της αρνητικής ενέργειας.

Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γη, ενεργοποιεί όλες τις απολήξεις των νεύρων «ξυπνώντας» όλο το σώμα. ενώ συνδέει το άτομο με τη γη βοηθώντας έτσι την επανασύνδεση με τον εσώτερο εαυτό του αλλά και με τους άλλους. Οι εντάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα «αποβάλλονται», χαρίζοντας ψυχική ισορροπία.

Ως χορός είναι προσιτός, απλός και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθησή του ενώ χαρακτηρίζεται από ρυθμικότητα και τονώνει την αυτοπεποίθηση μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

 

Ρυθμοί 

Χορός των Orishas

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Orishas αποτελούσαν μορφές με χαρακτηριστικά ανθρώπων, που τους διέκριναν έντονα συναισθήματα (ζήλια, μίσος κ.α.) όπως συνέβαινε με τους Θεούς στην ελληνική μυθολογία. Στη μητρική θρησκεία του λαού Yoruba, τα πνεύματα αυτά αποστέλλονταν για την καθοδήγηση της ανθρωπότητας στην Ayé (Γη). Αν και η έννοια των Orishas είναι παρόμοια με εκείνη των θεοτήτων στις παραδοσιακές θρησκείες του λαού Bini του Edo State στη νότια Νιγηρία. το συγκεκριμένο είδος χορού έχει προέλευση καθαρά από την Κούβα.

Congo Palo ή Palo Monte

Είναι χοροί που έχουν τις ρίζες τους στην κουλτούρα των Bantu από το Κογκό. Η Palo (γνωστή ως Las Reglas de Congo), πρεσβεύει σαν όρος και τη θρησκεία τους που διαμορφώθηκε στην Κούβα από τους σκλαβωμένους λαούς της Κεντρικής Αφρικής που μεταφέρθηκαν εκεί κατά τον 17ο και στις αρχές του 18ου αιώνα αλλά και των απογόνων τους.Το Palo, σαν είδος μουσικής, βασίζεται στην επικοινωνία με τα προγονικά πνεύματα και τους νεκρούς, (σε αντίθεση με τους Orishas) και κατά τη διάρκεια του χορού χρησιμοποιούνται τα τύμπανα και οι κουδουνίστρες χεριών. Τα τραγούδια αποτελούν συνδυασμό ισπανικών και Bantú λέξεων, ενώ η μουσική αυτής της παράδοσης είχε ισχυρή επιρροή σε δημοφιλείς μουσικές μορφές όπως οι Rumba, Son και Mambo.

Yuka & Makuta

Η Yuka αποτελεί λέξη που προέρχεται από τους Bantu (τους λεγόμενους «paleros») οι οποίο και «εισήγαγαν» μια ποικιλία από ρυθμούς και κρουστά όργανα στην αφρο-κουβανική μουσική, όπως τα τύμπανα Catá, Guagua, Nkonko και Yuka.Το Yuka σαν μουσικό όργανο, είναι σετ από τρία ξύλινα τύμπανα με παχιά, ανθεκτικά δερμάτινα μπαλώματα. Σαν όρος αποτελεί παράλληλα και το είδος μουσικής που περιλαμβάνει ήχο από τα συγκεκριμένα drums και συνοδεύεται από τραγούδι και χορό. Χρονολογικά, προηγείται των άλλων αφρο-κουβανικών ειδών χορευτικής μουσικής επιβιώνοντας μέσω των κοινοτήτων του Κονγκό.Ο χορός Yuka χορεύεται από ζευγάρι που πιάνονται χαλαρά κάνοντας σύντομα βήματα σύμφωνα με το ρυθμό, εναλλάσσοντας δάχτυλο με φτέρνα, με τον άνδρα να ακολουθεί τη γυναίκα η οποία προσπαθεί να τον αποφύγει. Κατά βάση το συγκεκριμένο είδος χορού μιμείται τη γλώσσα του σώματος των κοτόπουλων και των κοκόρων, περιλαμβάνοντας στα κενά και μια πυελική ώθηση που χρησιμοποιείται επίσης στη Rumba Guaguanco.Ο Makuta αποτελεί στυλ χορού που χορεύεται με τη συνοδεία τυμπάνων Makuta που αποτελούν τον «πρόγονο» των ντραμς Conga. Στην Κούβα, χορευόταν σε εορταστικές συγκεντρώσεις και στα δημαρχεία κατά τις θρησκευτικές αργίες.

Arara

Ρυθμοί από την Dahomey της Αφρικής. Το Arará είναι μια ομάδα μειονοτήτων στην Κούβα (κατά βάση στις επαρχίες La Habana και Matanzas) που κατάγονται από τις περιοχές Fon, Ewe, Popo και το Dahomey της Δυτικής Αφρικής οι οποίες έφτασαν στην Κούβα, το 1860 και εργαζόταν ως δούλοι στην παραγωγή ζάχαρης.Το Arará σαν όρος αφορά στο είδος μουσικής, το χορό και στη θρησκεία της συγκεκριμένης μειονότητας. Στο συγκεκριμένο είδος χορού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις των ώμων συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη του σώματος.

Η χοροδιδάσκαλος του Art e Danza_Cuban Project, Μάρθα Θεραπίδου , αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη από το παγκόσμιο συμβούλιο χορού, εξειδικεύεται στη διδασκαλία αφροκουβανέζικου χορού στη Θεσσαλονίκη, έχοντας εντρυφήσει στο κορυφαίο αυτό είδος χορού στην Κούβα.

Μάθημα χορού AfroKinesis

  • Με ή χωρίς παρτενέρ (solo).
  • Ενδυμασία: Άνετα ρούχα γυμναστικής που επιτρέπουν ελευθερία στις κινήσεις του σώματος.
  • Ιδανικά χορεύουμε χωρίς υποδήματα.

 

ΠΡΟΣΦΟΡA:

Prive Deal: Προπληρώνοντας από 10 ιδιαίτερα μαθήματα και πάνω κατεβάζεις την τιμή -20%.
* Οι συνδρομές δεν παγώνουν, τα μαθήματα  χρειάζεται να ολοκληρωθούν εντός συνδρομών και συγκεκριμένης περιόδου  ειδάλλως χάνονται).
Μάθε περισσότερες πληροφορίες ! Ρωτήστε μας για λεπτομέρειες!