Θεραπίδου Μάρθα

Θεραπίδου Μάρθα (Martha Trdz)

Η Θεραπίδου Μάρθα είναι δασκάλα και χορογράφος κουβανέζικων και αφρο-κουβανέζικων χορών από το 2009. Αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και διοργανώτρια του Rumbatacon Dance Weekend στην Θεσσαλονίκη. Εμπνεύστρια του Art e Danza- Cuban Project όπου η βάση του βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.  Ένα μουσικοχορευτικό project με μαθήματα, σεμινάρια, παραστάσεις, εκπαιδευτικά ταξίδια, μουσική και χορό.

Ήταν η δημιουργός  του πρώτου τμήματος λατινοαμερικάνικων χορών, όπου και δίδασκε εθελοντικά από το 2010 στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Θεσσαλονίκη. Επιπλέον κατέχει πτυχίο ανάγνωσης ,γραφής και καθοδήγησης τυφλών.

Μαθήτρια της Jennyselt Galata, καθηγήτριας στο Instituto Superior del Arte και Escuela National del Arte, του πρώτου χορευτή και καθηγητή του Conjunto Folcklorico Nacional de Cuba “Maestro των Δασκάλων” Domingo Pau. Όπως επίσης του Hector Oviedo Abreu χορευτή του συγκροτήματος ‘Yoruba Andabo’, της πρώτης χορεύτριας της ομάδας ‘Orishaoko’ Ana Ercilia Fuentes Valiente, του μουσικού Barbaro Yordany Crespo  Richard ”Machito” του συγκροτήματος ‘Osain del Monte.

Μέρος της εκπαίδευσή της, το Conjunto Folklorico National de Cuba, τα μαθήματα χορού, τραγουδιού και μουσικής. Από το 2015 αποτελεί μέλος της κομπάρσας στο καρναβάλι της Κούβας ”Cabildo de la Havana” του Maestro Domingo Pau και πρώην μέλος της ομάδας “Los Charangueros”. (Έχει λάβει την 1η θέση σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Την 5η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό στο Μόναχο, 1η θέση στον Διεθνή “Open Salonica” 2011-2012). Το δεύτερό της σπίτι είναι η Κούβα, όπου συνεχώς εκπαιδεύεται από ακαδημαϊκούς με μαθήματα χορού, τραγουδιού και μουσικής.

Έχει διδάξει σε πολυάριθμα σεμινάρια και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το Eτήσιο διεθνές συνέδριο Society of Dance History Scholars , Congress of Research in Dance (SDHS/CORD). Συνεργάστηκε με σχολές χορού, συλλόγους, θέατρα, σκηνοθέτες και χορευτές.

Η Θεραπίδου Μάρθα διδάσκει Son, Mambo, Chachacha, Rueda de Casino, Salsa/Timba, Rumba Cubana, Afrocuban, Reggaeton/ Cubaton, ΆφροKinesis, Ritmica, Technica, Styling.

Πρόκειται για μια πολύ έμπειρη καθηγήτρια και χορογράφο η οποία από την αρχή της επαγγελματικής της καριέρας έχει συνεργαστεί με πολλές γνωστές και διακεκριμένες–σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο– ομάδες χορού, καθώς επίσης και με κλασικούς χορευτές και μουσικούς.