Διατροφικές συμβουλές και χορός!

Διατροφικές συμβουλές και χορός!

Ο χορός είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης η οποία εκτός από οφέλη για την ψυχολογία μας κάνει καλό και στην υγεία. Αναλυτικά χορεύοντας επιτυγχάνουμε τα εξής:

Βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης.

Αύξηση της αντοχής των πνευμόνων και της καρδιάς  με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού και κυκλοφορικού μας συστήματος.

Ευεργετική επίδραση στο νευρικό και μυοσκελετικό μας σύστημα.

Βοηθά στην απώλεια βάρους εάν συνδυαστεί με μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Όσον αφορά στην ισορροπημένη διατροφή θα χρειαστεί να τηρούμε τα παρακάτω:

  • Καταναλώνουμε καθημερινά 4 μερίδες λαχανικών και πάντα φροντίζουμε να υπάρχει ποικιλία και προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής.
  • 3 μερίδες φρούτα
  • Καταναλώνετε 5-8 μερίδες από ποικιλία δημητριακών την ημέρα. Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών να είναι ολικής άλεσης.  Από αυτές τις μερίδες, η κατανάλωση πατάτας να είναι περίπου 3 μερίδες την εβδομάδα.
  • 2-3 μερίδες γάλα και γαλακτοκομικά
  • Όσπρια 3 μερίδες τη βδομάδα
  • Κόκκινο κρέας 1 μερίδα / εβδομάδα προτιμάμε πάντα άπαχα κρέατα
  • Λευκό κρέας 1-2 μερίδες / βδομάδα

Αυγά 4 την εβδομάδα (συμπεριλαμβάνονται και αυτά που περιέχονται σε φαγητά και γλυκά)

  • Ψάρια και θαλασσινά 2-3 μερίδες / βδομάδα (150γρ)
  • Λίπη έλαια ελιές και ξηροί καρποί 4-5 μερίδες / ημέρα με βασική πηγή λιπαρών το ελαιόλαδο

 

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δώσουμε  στην κατανάλωση του αλατιού και της ζάχαρης που μπορεί να προέρχονται και από «κρυφές» πηγές όπως σάλτσες, αροτοσκευάσματα κ.λ.π.

 

Περισσότερες διατροφικές συμβουλές για όσους ασχολούνται με το χορό :

Πριν ξεκινήσουμε το χορό θα χρειαστεί να μην έχουμε καταναλώσει ένα βαρύ γεύμα 1-2 ώρες πριν και κυρίως τροφές που δημιουργούν αέρια ( όπως τα όσπρια και ορισμένα λαχανικά) καθώς επίσης πικάντικα φαγητά και σάλτσες που μπορεί να δημιουργήσουν καούρες και δυσφορία.

Προτιμάμε πάντα ένα ελαφρύ σνακ όπως μια μπανάνα, μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς, μια μπάρα δημητριακών ολικής ή ένα μικρό παστέλι με μέλι.

Δεν ξεχνάμε κατά τη διάρκεια του χορού να ενυδατωνόμαστε αρκετά (εκτός από νερό μπορούμε να  καταναλώσουμε  π.χ. πράσινο τσάι)

Μετά το χορό καλό είναι να προτιμάμε  ένα σνακ που να περιέχει πρωτεΐνη για την ενίσχυση του μυϊκού μας ιστού όπως ένα τόστ με ψωμί ολικής γαλοπούλα και κασέρι, ένα γιαούρτι με φρούτα , ένα smoothie ή ένα αυγό με κριτσίνια ολικής.

 

Συστάσεις από την Γαλάρα Βασιλική πτυχιούχος Διαιτολόγος-διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας