Αναπνέουμε σωστά; Αναπνοή και υγεία.

Η ζωή μας βασίζεται στην Αναπνοή!

Η ζωή μας βασίζεται στην αναπνοή, η οποία αποτελεί βασική πηγή ενέργειας! Είναι η διαδικασία κατά την οποία προσλαμβάνουμε οξυγόνο και αποβάλλουμε το διοξείδιο του άνθρακα. Αναπνέουμε υποσυνείδητα 12-20 περίπου φορές το λεπτό. Η αναπνοή μας μεταβάλλεται ανάλογα με τις περιστάσεις και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Μία φυσιολογική οδός αναπνοής είναι η μύτη, η οποία φιλτράρει τον αέρα από τους ιούς, τα μικρόβια και τα ξένα σωματίδια κατά διαδικασία της αναπνοής. Παράλληλα, τον θερμαίνει σε θερμοκρασία ανάλογη με αυτήν του σώματος, τον υγραίνει και τον στέλνει στους πνεύμονες. Η αναπνοή από το στόμα τελείται επικουρικά, λόγω ενός παροδικού παράγοντα (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα, κρυολόγημα, οίδημα κλπ). Ο καλύτερος και ο πιο υγιής τρόπος αναπνοής είναι η θωρακική αναπνοή μέσω του ρινικού διαφράγματος.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους βελτιστοποίησης της αναπνοής, είναι ο χορός!

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι από εμάς όταν είμαστε ευδιάθετοι, αναπνέουμε ενστικτωδώς με το σωστό τρόπο.

Βαθιά από τη μύτη μέσω του διαφράγματος, λαμβάνουμε οξυγόνο σε επαρκείς ποσότητες. Ομεταβολισμός διεγείρεται, δίνοντάς μας μεγαλύτερες αντοχές και  ποιότητα ύπνου, λιγότερη σωματική αλλά και πνευματική κούραση, εξασφαλίζοντας έτσι πνευματική διαύγεια. Όμως η καθημερινότητά μας επειδή είναι γεμάτη με άγχος και ένταση, κάνει τις αναπνοές μικρότερες και κοφτές.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους βελτιστοποίησης της αναπνοής, είναι ο χορός! Salsa, Latin Cuban και οποιοδήποτε άλλο είδος χορού μπορεί να ωφελήσει καταλυτικά στην ποιότητα της αναπνοής διότι αποτελεί μια από καλύτερες αερόβιες ασκήσεις που βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό. Η σωστή στάση του σώματος που μαθαίνουμε κατά τον χορό βελτιώνει την αναπνοή μας καθώς δεν εμποδίζουμε το διάφραγμά μας. Η σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια του χορού γίνεται μέσο για να μην σπαταλάμε ενέργεια και να την αξιοποιούμε στο έπακρο. Επειδή ασυνείδητα οι αναπνοές συντονίζονται με το ηχητικό περιβάλλον, μέσω του χορού μπορούμε να αποκτήσουμε ρυθμό, αρμονία, αυτοκυριαρχία και κατ΄επέκταση καλή και ισορροπημένη αναπνοή!

Η σωστή αναπνοή εξασφαλίζει την οξυγόνωση των ανθρώπινων οργάνων, αναζωογονώντας σώμα και ψυχή και αυτό αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητά μας! Ο συνδυασμός του χορού με τις βαθιές αναπνοές είναι μαγικός και σίγουρα μπορεί να μας δώσει δύναμη και ευεξία προάγοντας τη σωστή λειτουργία του οργανισμού…δεν έχουμε λοιπόν παρά να το δοκιμάσουμε!