Η σημασία της ένταξης ενός χόμπι στη ζωή μας!

Η σημασία της ένταξης ενός χόμπι στη ζωή μας!

Η καθημερινότητά μας επιβάλει να ασχοληθούμε με αμέτρητες υποχρεώσεις, οι οποίες συνήθως δεν αφήνουν κάποιο «παράθυρο» ψυχικής και σωματικής χαλάρωσης. Όμως η ιδιαίτερη «μαγεία» της ελευθερίας του χρόνου κατά τον οποίο μπορούμε να εστιάσουμε το «είναι» μας σε μια ασχολία που μας εκφράζει και μας ευχαριστεί, δίνει μια άλλη διάσταση στη ζωή μας!

Το χόμπι περιλαμβάνει την ενασχόλησή μας με μια δραστηριότητα αποκλειστικά για αναψυχή η οποία δεν αποτελεί πλήρη απασχόληση και συνήθως δεν συνεπάγεται οικονομικό όφελος στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στη χαλάρωσή μας, προσφέροντας ψυχική αλλά και σωματική υγεία.

Είτε ασχολούμαστε με το χορό, τη γυμναστική, τη μαγειρική, την κηπουρική, τη φωτογραφία κλπ η επιλογή της αγαπημένης αυτής δραστηριότητας σχετίζεται άμεσα με τις πτυχές της προσωπικότητάς μας, τα ταλέντα, τα ενδιαφέροντα αλλά και τον χαρακτήρα μας. Επενδύοντας λοιπόν σε ένα χόμπι, αξιοποιώντας παράλληλα εποικοδομητικά τον ελεύθερό μας χρόνο, μας εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη:

Καλλιεργούμε τη δημιουργικότητά μας: είτε αυτό λέγεται χορός είτε μουσική, είτε ζωγραφική, πάντα ξεκινάμε με έναν «λευκό καμβά» στον οποίο σκεφτόμαστε τι ακριβώς θα δημιουργήσουμε για να μεταδώσουμε το συναίσθημα που θέλουμε, με αποτέλεσμα να «ξυπνάμε» τη δημιουργικότητά μας εστιάζοντας στην κάλυψη του «νοερού» αυτού χώρου.

Βελτιώνουμε την αντίληψή μας. Προσπαθώντας να σκεφτούμε πως οι υπόλοιποι βιώνουν την ιδέα μας, βάζουμε τη φαντασία μας να «δουλέψει» για το πώς οι άλλοι θα αντιδράσουν βλέποντας το έργο και την προσπάθειά μας. Με ένα δημιουργικό χόμπι, μπορούμε να συνηθίσουμε να προσπαθούμε να βλέπουμε μέσα από τα «μάτια» των άλλων βελτιώνοντας έτσι την αντίληψή μας.

Τονώνουμε την αυτοπεποίθηση μας διότι νιώθουμε όμορφα για το πόσο καλά τα καταφέρνουμε, μια ικανοποίηση που ο εγκέφαλός μας επιζητά βελτιώνοντας έτσι παραπλεύρως και άλλους τομείς της ζωής μας.

Βελτιώνεται η σωματική και η ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με εκτεταμένες έρευνες, όταν μας «απορροφάει» χρόνο κάτι το οποίο αγαπάμε, μειώνεται το στρες στον οργανισμό μας, φτιάχνει η διάθεσή μας, βελτιώνεται η μνήμη και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και το σώμα μας. Η συγκεκριμένη απόλαυση και ικανοποίηση σχετίζονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τον χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, τα επίπεδα κορτιζόλης, μειώνοντας παράλληλα τα προβλήματα και τις ενοχλήσεις στη μέση, που προκαλούνται από την ακινησία και τη καθιστική ζωή. Επίσης, η ενασχόληση με ένα χόμπι αυξάνει τα επίπεδα θετικής ψυχικής διάθεσης και μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης.

Οργανώνουμε αποτελεσματικότερη το χρόνο μας. Όταν η καθημερινότητά μας επικεντρώνεται μόνο στην εργασία μας ή/και στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, χωρίς κανένα άλλο χρονικό όριο και πρόγραμμα, καταλήγουμε στο να μην έχουμε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας. Η τακτική και οργανωμένη ενασχόληση με ένα χόμπι απαιτεί μια πιο αυστηρή δόμηση του χρόνου μας δημιουργώντας έτσι ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας, ενώ ήμασταν πεπεισμένοι πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ποτέ εφικτό να πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε ισορροπία ανάμεσα στην οικογενειακή, εργασιακή και στην προσωπική πλευρά της ζωής μας.

Δημιουργεί νέους ορίζοντες και μοναδικές εμπειρίες. Ναι μεν η ήσυχη ξεκούραστη ζωή βλέποντας απλά τηλεόραση και δορυφορικά κανάλια μπορεί να προκαλεί ηρεμία στη στρεσογόνα και πολυάσχολη καθημερινότητά μας, όμως δεν επεκτείνει τους ορίζοντές μας διότι η ασχολία αυτή είναι παθητική και χωρίς δράση. Η ενεργητική ενασχόληση με κάτι που μας «γεμίζει», μας «πλημυρίζει» με εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες και έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία ενισχύοντας παράλληλα τους κοινωνικούς δεσμούς και τις νέες γνωριμίες.

Δεν έχει σημασία τι χόμπι θα επιλέξετε απλά εξερευνήστε τα προσωπικά σας ενδιαφέρονται και προτιμήστε αυτό που σας γεμίζει ικανοποίηση και σας διασκεδάζει…οι επιλογές είναι πολλές!

Ο χορός αποτελεί είδος χόμπι που μας ευνοεί πολύπλευρα διότι αποτελεί ένα μαγικό «ταξίδι» με μοναδικές «διαδρομές» και με απίστευτους «προορισμούς»! Προσφέρει σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία, είναι διασκεδαστικό και μας αποσπά από την καθημερινότητα με τρόπο μοναδικό.

Χορέψτε και ζήστε την εξαιρετικά συναρπαστική εμπειρία της αυτοανακάλυψης, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της ζωή σας!